Dissenyant una identitat icònica pel Mercat de la Independència de Terrassa

Baku Creativitat
4 min readOct 10, 2022
Façana principal del Mercat de la Independència

Per tothom qui s’estimi conèixer l’origen dels aliments que menja, adquirir productes de proximitat i cultivar bons hàbits en el menjar dedicant més temps a la cuina i al que mengem, els mercats municipals són un espai vibrant on comprar es converteix en una experiència única pels sentits.

El Mercat de la Independència de Terrassa és el mercat central de la ciutat, i els seus orígens es remunten a l’existència d’un mercat previ –documentat l’any 1207– que tenia lloc a peu de carrer. En l’actualitat, l’integren més de 80 paradistes, que representen l’oferta de producte fresc i de qualitat més àmplia i diversa de la comarca del Vallès Occidental.

—1971—
— 1935 —

El repte

El Mercat va contactar amb la nostra agència amb la intenció de renovar per complet la seva marca, partint de la necessitat de connectar-la amb els seus valors, amb la ciutat i amb el seu públic, expressant el seu tarannà propi i adaptant-se als nous temps sense renunciar als seus valors tradicionals. Des de bon començament, la intenció del projecte ha estat dissenyar una marca que representi un pas endavant i que revitalitzi per complet el seu ecosistema visual i la seva projecció.

La història del Mercat, com a espai viu, és la d’una transformació constant. Afrontar la postpandèmia, transformar-se tecnològicament i aconseguir l’atenció del client local han estat alguns dels reptes que hem compartit amb el seu equip.

El procés

En el procés de construcció de la nova identitat visual del Mercat fem ús de la seva façana i dels seus components més característics –la volta, els finestrals, l’emblemàtic castell de forja i la tipografia original i d’estil modernista– per construir una marca amb una identitat icònica, que tendeix a la simplicitat i la claredat comunicativa. Recuperem la tipografia original, que té una personalitat única i que ens connecta amb la ciutat i la seva història, reestilitzant-la i incorporant-la a la marca en la seva disposició bàsica.

Tipografia original de la façana — Versió reestilitzada per a la marca

Més enllà de la tipografia original que forma part de la marca, adoptem la Montserrat com a tipografia principal per a textos bàsics i informatius, i la ITC Souvenir com a tipografia secundària per utilitzar-la en combinació amb la primera per crear textos destacats i titulars.

El color i el seu ús s’incorpora al manual d’identitat del Mercat com un potent element de comunicació, que actua com un contrapunt al caràcter sobri i atemporal de la marca, que sempre es representa en color negre. Alegre, optimista i energitzant, la paleta de colors del Mercat està formada per colors vibrants –com ara l’albergínia, el turquesa, el verd llimona, el taronja i el rosa–, amb ressonàncies vitalistes, que ens parlen del tarannà propi del Mercat i del tracte humà que configura una experiència de compra única.

El resultat

Obtenim una marca icònica i de llarg recorregut, que s’arrela en els valors tradicionals de la institució per transformar-se i modernitzar-se amb una personalitat vibrant, alegre i pròxima, que sintetitza el tarannà propi del Mercat i cerca la connexió amb la seva ciutat.

Més enllà del disseny de la nova marca, hem potenciat les xarxes socials del Mercat per mitjà d’una campanya de màrqueting digital orientada a connectar el mercat amb la ciutat, elevar la percepció de la seva marca i comunicar la seva oferta i els seus atractius diferencials.

--

--